Hulp nodig? +31 84 872 5020
228 keer Quatorze Juillet

228 keer Quatorze Juillet

Quatorze Juillet oftewel 14 juli. In Nederland genieten we van een gemiddelde zomerse dag maar in Frankrijk gaat het er anders aan toe. Op deze datum wordt namelijk het begin van de Franse Revolutie gevierd. Deze dag in in het jaar 1789 werd de Bastille gevangenis in Parijs bestormd.

De bevolking deed dit omdat ze vonden dat ze slecht werden behandeld en bestuurd. Omdat het volk in bittere armoede leefde kwamen zij in opstand tegen de koning, die later samen met zijn vrouw werd onthoofd. Dit moment bracht veel verandering met zich mee en wordt gezien als het moment dat de Franse Revolutie begon.

parijs, stedentrip, weekend parijs

In 1880 werd deze dag officieel een feestdag en wordt sindsdien groots gevierd in Frankrijk. Als je deze bijzondere feestdag wilt meemaken zijn kun je het beste naar Parijs. Hoewel er door het gehele land feest wordt gevierd en er overal veel speciale activiteiten zijn, speelt het meeste zich af in de hoofdstad. Traditioneel gezien worden er op de voorgaande avond en de dag zelf prachtige vuurwerkshows gegeven.

In Parijs wordt in de ochtend een militaire parade over de Champs-Elysees gehouden. De minister-president is daarbij aanwezig. Dit vind plaats tussen 09:00 en 12:00 uur. Overdag zijn er rommelmarkten, festivals, dansoptredens en concerten. Het lijkt enigszins op onze koningsdag. Veel mensen zijn gehuld in rode, witte en blauwe kleding. In de avond wordt er feest gevierd en vloeit de wijn rijkelijk. In elke stad, dus ook Parijs, zijn er diverse dj’s en is er livemuziek. Deze dansavond maakt ook deel uit van de traditie. Dit jaar is het de 228e verjaardag van deze gebeurtenis. Het meest memorabele moment van de dag is toch wel wanneer er bij de Eiffeltoren een spectaculaire vuurwerkshow wordt gegeven. Dit mag je echt niet missen!

Parijs is natuurlijk het hele jaar door een ideale stad voor een stedentrip, prima te bereizen met de bus, trein of auto maar deze dag is toch wel echt een belevenis.

Gerelateerde artikelen