Hulp nodig? +31 84 872 5020
De Sahara van de lage landen

De Sahara van de lage landen

Uitgestrekt woestijnlandschap waar een gevoel van eenzaamheid en overweldiging overheerst. Woeste wouden waar het oppassen is voor de wilde dieren. Kilometers maisvelden waarbij je niet zeker weet of je er nou wel of niet in wil verdwalen. Beekjes zo helder dat je eigen reflectie bijna confronterend is. En bossen zo leeg en verlaten dat niemand je zal horen. Het zijn taferelen die toch beelden doen oproepen van plekken ver weg op de wereld.

Niets is echter minder waar. Dichterbij huis dan de meesten zullen denken kom je dit tegen, namelijk gewoon in ons eigen land! De Veluwe herbergt dit alles en je hoeft niet eens heel goed te zoeken.

kootwijkkaart

Neem bijvoorbeeld de Kootwijkervlakte. Deze enorme zandvlakte strekt zich kilometers uit en lijkt, vooral na een zandstorm, op woestijnen zoals je ze in Noord-Afrika tegenkomt. Op het heetst van de dag kan het er maar liefst 50(!) graden worden. Als je er in de avond wandelt is het en een heel stuk afgekoeld en is je gevoel voor richting als sneeuw voor de zon verdwenen. Dit is dus alleen aan te raden voor de echte avonturier, want verdwalen is zo gebeurd. Als je je richting schemer begeeft aan de randen van de bossen heb je een grote kans om wild tegen te komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dassen, reeën en vossen, maar ook edelherten, zwijnen en moeflons. Let vooral op open velden en laaggras, daar komen de dieren namelijk om te drinken. De bossen lenen zich ook voor een prachtige wandeling, waar je vaak plots van omgeving veranderd. Van de dichte bossen, naar wilde heide en grote zandvlaktes, je komt het allemaal tegen. Het leuke is dat je onderweg maar weinig mensen tegenkomt, het lijkt een beetje alsof je alleen op de wereld bent, zeker op de vlaktes. Kijk om je heen en neem het in je op! Het is de moeite waard!

Gerelateerde artikelen